Stormkøkken

   En trangia i brug

   Et stormkøkken er en kompakt og let-transportabel type kogegrej.

   Et af de mest benyttede typer stormkøkken i spejdersammenhæng er Trangia, men der findes mange andre producenter og udgaver, fx Primus og Jetboil.

   Brændstoftyper

   Normalt bruger man sprit eller gas som brændstof i stormkøkkenet. Sprit er til at finde de fleste steder, uanset hvor du er og det er væsenligt billigere end gas. Sprit kan desuden blandes op med vand for at gøre forbrændingen renere, og på den måde mindske mængden af sod, der sætter sig på dit kogegrej. Gas er et sikrere alternativ, da det er let at slukke for brændstoftilførslen, hvis noget går galt. De fleste gastyper forbrændes desuden helt rent, hvilket gør at der ikke udledes sod, som der er tilfældet med sprit.

   ↑Gå et afsnit tilbage

   Sikkerhed

   For at kunne bruge dit stormkøkken sikkert er det vigtigt at overholde en række sikkerhedsregler.

   Underlag

   Sørg for at dit stormkøkken står solidt, der hvor du har placeret det.

   Sprit

   Sørg for at der ikke kommer sprit andre steder end i brænderen, når du hælder det op. Hvis brænderen løber tør for sprit inden du er færdig med at benytte den, er det yderst vigtigt at du ikke hælder mere sprit i brænderen før den er kold. Hvis du forsøger at hælde sprit i brænderen, mens den stadig er varm, er der chance for at den selvantænder, og du kan komme til at hælde brændende sprit på andre omkring dig. Sørg for at sætte et tæt låg på brænderen eller fjern resterende sprit fra brænderen, når I er færdige med at bruge den.

   Gas

   Sørg for at gasbeholderen sat rigtigt på brænderen, så der ikke kommer gas ud andre steder end det er tiltænkt. Når du åbner for gassen er det vigtigt du er klar til at antænde gassen med det samme; Da gas er tungere end luft, bliver det hængende i luften omkring dig, og kan antænde som en ildkugle, hvis en større mængde er blevet lukket ud, inden du er klar til at antænde. Hvis man er uerfaren, kan man med fordel være to personer om det, så den ene åbner for gassen, og den anden antænder. Hvis du ikke får antændt gassen med det samme, er det bedste at vente et par minutter og lade det drive væk, inden du igen forsøger at antænde brænderen. Når du laver mad, er det desuden vigtigt, at du er opmærksom på at flammen ikke går ud, så der ikke lukkes uantændt gas ud i luften omkring dig. Hvis gassen skulle gå ud, og du ikke var klar til at antænde den igen med det samme, er det bedst at slukke for den og vente et par minutter, til det er drevet væk som nævnt før.

   Opbevaring

   Sørg for at opbevare dit brændstof sikkert, når det ikke er i brug og lad ikke mindreårige lege med det.

   ↑Gå et afsnit tilbage

   Brændstofforbrug

   Det er svært at vurdere hjemmefra, hvormeget brændstof man får brug for på en tur.

   AfsnitstumpAfsnitstump
   Dette afsnit er kun påbegyndt. Hvis du ved mere om emnet, kan du hjælpe alle os andre ved at udvide afsnittet.
   ↑Gå et afsnit tilbage
   Senest ændret 8. marts 2015 kl. 22:29