Spejdernes Lejr 2012

   Logoet for Spejdernes Lejr 2012
   Hovedtorvet på Spejdernes Lejr 2012

   Spejdernes Lejr 2012 blev afholdt i Holstebro d. 21.-29. juli 2012 og var den største spejderlejr i danmarkshistorien.

   Forberedelser

   Forud for lejren blev der gjort meget i at reklamere for lejren, og blandt andet på den 21. Verdens Jamboree i Sverige blev der vist en video på storskærmen ved lejrens shows, samt på en udvalgt dag gik alle danske IST'er med en t-shirt med teksten: "Ask me about Jamboree Denmark" (Spørg mig om Spejdernes Lejr). Derudover blev der sendt materiale ud til alle landet grupper med informations-foldere og armbånd.

   ↑Gå et afsnit tilbage

   Aktiviteter

   Der var 4 overordnede former for aktiviteter:

   • "Bobler"
   • Frie aktiviteter
   • Kvarters-dag om torsdagen
   • Andre store arrangementer

   Der var flere måder at finde opslag over aktiviterne på: Aktivitetskataloget på nettet (enten printet eller som PDF), aktivitetstavlerne på bytorv eller via aktiviteternes egen side på nettet. For at tilmelde sig aktiviteterne var det nødvendigt at bruge hjemmesiden, og ved de fysiske opslag kunne man bruge QR-koder. Aktivitetskataloget blev udgivet og genudgivet flere gange før lejrens begyndelse, og det tillod også tilmelding til aktiviteter.

   Bobler

   For at kunne deltage på en boble-aktivitet skulle man være tilmeldt før lejrens begyndelse. Hver boble havde deres eget tema og der var minimum 1000 deltagere til hver boble i løbet af hele lejren. Boblernes længde var planlagt til at være i enten formiddags- eller eftermiddagsperioder, for enkelte aktiviteter (bl.a. Baywatch og Madtropperne) var begge perioder brugt. Udvalget af bobler var ikke planlagt fra lejrens side, i stedet gav ledelsen mulighed for at alle kunne stille op til at få udført en boble. Nogle bobler blev organiseret af klaner, mens andre var lavet af ikke-spejder organisationer: Madtropperne var for eksempel et led i Madkulturen.

   Frie aktiviteter

   De frie aktiviteter var nogle man bare kunne møde op til hvis man havde lyst, da det strakte sig fra caféer, træklatring, mærkebytning, natløb, gensyn, flysimulator, forskellige stande og udstillinger rundt omkring på lejren og legepladser.

   Kvarters-dagen

   Kvarters-dagen var om torsdagen og gik ud på at lærer de enkelte kvarterers grupper hinanden at kende inden for deres eget kvarter(kommune). Før lejrens begyndelse havde de enkelte kvarterer planlagt hvad der skulle foregå på kvarters-dagen og hvordan man ville ryste grupperne sammen på kryds og tværs.

   Andre store arrangementer

   I løbet af lejren var der et åbningsshow, en gudstjeneste, 3 fester for forskellige aldersgrupper, samt et lukningsshow. Disse arrangementer trak næsten alle spejderne sammen for at fejre fællesskabet, men også folk udenfor lejren, da for eksempel åbningsshowet blev sendt direkte på fjernsyn, så familien, spejdere der ikke var med på lejren og andre interesserede kunne følge med og dele glæden.

   For internationale gæster blev alle shows tolket til engelsk og sendt via lejrens radio.

   Åbningsshowet

   Åbningsshowet var fra klokken 20 til 21 søndag den 22. De Sorte Spejdere, bestående af Anders Lund Madsen og Anders Breinholt, ledte publikum gennem showet. Underholdningen bestod blandt andet af Martin Brygmann med lejrsangen, Odinteatret, Det Kongelige Teaters Balletskole, Kalles World Tour og lejrens eget spejderkor. Showet bestod også af små videoklip fra forskellige danske politikere og erhvervsfolk som fortalte om Spejderbevægelsens betydning.

   ↑Gå et afsnit tilbage

   Deltagere

   Officielt var der 37.334 deltagere (defineret som 37.334 der overnattede mindst en nat), heriblandt næsten 4500 internationale spejdere. Det er kun omkring 1000 deltagere fra at være verdens største spejderlejr. Derudover var det den første tværkorpslige lejr, i det alle fem danske spejderkorps, som er medlem af WOSM/WAGGGS, deltog.

   Deltagende danske spejderkorps

   spejderne

   Derudover deltog grupper/repræsentanter fra følgende danske frilufsforeninger:

   • FDF

   Deltagende lande

   Australien, Bangladesh, Belgien, Bhutan, Cameroun, Canada, Danmark, Færøerne, Grønland, Egypten, Estland, Finland, Frankrig, Gambia, Holland, Hong Kong, Hviderusland, Irland, Israel, Italien, Liberia, Litauen, Mexico, Norge, Oman, Pakistan, Rusland, Schweiz, Sierra Leone, Storbritannien, Sverige, Taiwan, Tjekkiet, Tunesien, Tyskland, Uganda, Ukraine, USA og Østrig.

   Besøgende

   Lejren havde mandag d. 23. juli besøg af:

   • H.K.H. Prinsesse Benedikte, æresformand for præsidiet for Spejdernes Lejr 2012
   • Helle Thorning Schmidt, statsminister
   • Repræsentanter fra 56 af landets kommuner, heraf over 30 af landets borgmestre

   Lejren havde onsdag den 25. juli besøg af:

   • Formand Flemming Møller Mortensen for folketingets kulturudvalg, Kristian Jensen(V), Ulla Tørnæs(V), Jørgen Arbo Bæhr(Ø), Kristian Thuelsen Dahl(O). (Listen er ikke fyldestgørende)
   ↑Gå et afsnit tilbage

   Temaet

   Temaet for lejren var:

   • Vi møder hinanden
   • Vi forandrer verden
   • Jeg udvikler mig
   ↑Gå et afsnit tilbage

   Spejdernes Medier

   Spejdernes Lejr 2012 havde 4 forskellige interne medieplatforme, herunder Spejdernes TV, Spejdernes Radio, Spejdernes Avis og et fotohold.

   Spejdernes TV

   TV-holdet producerede lyd og levende billeder fra Spejdernes Lejr 2012, til YouTube og deltog derudover i afviklingen af storskærmene og liveudsendelserne fra åbnings- og afslutningslejrbålene. Spejdernes TV kan ses på youtube.com/spjder2012.

   Spejdernes Radio

   90,9FM var frekvensen lejrens deltagere kunne tune ind på, for at høre Spejdernes Radio, der til dels blev produceret i medieteltet og til dels på radioens egen scene, beliggende på Spejdertorvet.

   Mange forskellige mennesker fik lov at styre radioen i døgnets mange timer. Nogen af de vigtigste programmer følger her. Du kan høre eller genhøre nogle af indslagene på radioens side.

   Ludvids Kærlighedsradio

   Styret af den uundgåelige Ludvids Kærligheds Basun der spillede "kærlighedsradioen" en halv time hver eftermiddag mellem 16 og 16.30. Programmerne handlede om lejrkærester og nogle andre ting.

   Radio til din Opvask

   En god ide.

   Spejdernes Avis

   Spejdernes Avis udkom dagligt i et oplag på 36.000 stk. Aviserne kunne findes de fleste officielle steder på lejren og kunne afhentes ved madudleveringen af grupperne. Aviserne kan læses i .pdf-format på spejderneslejr.dk.

   Fotoholdet

   I alt tog lejrens fotografer ca. 46.000 billeder i løbet af lejren. En del af disse kan ses på spejderne.dk/billeder.

   ↑Gå et afsnit tilbage

   Mediebevågenhed

   Lejren blev dækket af en lang række medier ud over lejrens egne. Eksempelvis blev lejrens åbnings- og afslutningsceremoni transmitteret på TV Midt/Vest i fjernsynet og online på deres hjemmeside.

   Artikler om lejren

   Allerød Nyt | En ikke-spejders bekendelser Berlingske | Sommerens flotteste festival

   ↑Gå et afsnit tilbage
   Senest ændret 27. september 2014 kl. 21:50