Råbåndsknob

   Ad trefoil knot.svg Råbåndsknob
   Raabaandsknob.jpg

   Råbåndsknobet er det arketypiske spejderknob. Det er simpelt at lære og anvende, og er derfor råbåndsknobet et af de første knob, som mange spejdere lærer at binde. Råbåndsknobet bruges til at forene to lige tykke stykker reb. Hvis rebet er for stift eller glat (f.eks. nylonreb), bør de to løse tampe i råbåndsknobet sikres til deres faste partner med et overhåndsknob.

   Til at forene to ikke lige tykke stykker tov kan man bruge et flagknob.

   Instruktion

   1. Ovenpå en enkeltknude bindes en "omvendt" enkeltknude, således at man ender med råbåndsknobets to karakteristiske sammenlåste løkker.
   2. Råbåndsknobets to løse ender kan sikres med et overhåndsknob om deres faste partner.

   Instruktion i billeder

   Instruktion på video

   Anvendelse

   Som sagt bruges råbåndsknobet til at forene to lige tykke stykker tov. Det er let at binde og let at løsne igen. På nylonreb skal de løse tampe på råbåndsknobet sikres med overhåndsknob om deres faste partner, da knobet ellers let kan gå op igen.

   I militæret bruges råbåndsknobet f.eks. til at forlænge lunter til bombedetonatorer.

   Variationer

   En kællingeknude er et "forkert" bundet råbåndsknob. Kællingeknuden kan godt være ligeså stærk som råbåndsknobet, men er meget sværere at løse. Er man doven, siges det, at tre enkeltknuder bundet ovenpå hinanden er en mindst ligeså stærk knude som et råbåndsknob.

   Et tyveknob er et råbåndsknob, hvor de to løse ender stikker ud på hver sin side af rebet. Tyveknobet er mest en sjov kuriositet uden nogen praktisk anvendelse.

   Et tyvlingeknob er en kombination af et tyveknob og en kælingeknude. Den er mest kendt for at være virkelig god til at gå op.

   Forslag til aktiviteter

   • Knobstafet
   • Knobbinding under vand
   • Knobbinding på tid
   Senest ændret 20. februar 2015 kl. 21:01