Månen

   Fuldmåne der også viser den mørke basalt fra gamle vulkaner og de mange meteorkratere.

   Månen er Jordens eneste naturlige satelit. Månen er i kredsløb omkring Jorden i en aftand på 350.000 - 400.000 km, og det tager månen en måned at nå hele vejen rundt om Jorden. Under kredsløbet drejer Månen sig med en hastighed, så det altid er den samme side af Månen der peger ind mod Jorden. Derfor taler man også om den "anden side" af Månen, som vi ikke kan se fra Jorden.

   Lyset fra solen reflekteres af Månens overflade, men alt efter hvordan Sol, Måne og Jord står i forhold til hinanden, kan Månen se forskellig ud. Man kalder de forskellige udseender for "Månens faser".

   Maanefaser.svg

   Ovenover er en tegning af Månens faser. Når månen er "ny" er den i samme retning som Solen, og den er derfor svær at se.

   Man kan se om Månen er ved at vokse eller "tage til" eller mindskes "tage af" ved at se på hvilken side lys og skygge er. Her er en tegning der viser hvordan Månens faser ændrer sig i løbet af en måned.

   Maaned.svg

   Månen har en omkreds på 10,921 km (en fjerdedel af Jordens omkreds). Man mener at Månen blev skabt for 4.5 milliarder år siden, da en Mars-lignende planet stødte sammen med Jorden. Der er dog ikke fundet afgørende beviser for den teori, og spørgsmålet om Månens skabelse er stadig uafklaret.

   Jorden og Månen: Gennemsnitlig afstand i forhold til deres størrelser.


   I 1959 sendte Sovjetunionen det første ubemandede rumskib til Månen og i 1969 sendte USA de første mennesker til Månen. Månen falder ind under Ydre_rum-traktaten, der tillader alle nationer at udforske og udnytte Månens resurser til fredelige formål.

   Eksterne henvisning

   Senest ændret 3. november 2014 kl. 21:35