Lær morsealfabetet udenad

   Hvis du vil lære morse-alfabetet handler det om masser af Learning by doing.

   Hvis du vil lære morsealfabetet udenad, skal du bruge ufattelig megen tid! Men hvis du færdes i de rette kredse, vil det give streetcredit at kunne fyre hele morsealfabetet af sted fra hoften!

   Ved du ikke hvad morse er, anbefaler vi at du læser artiklen om morsekode først og så vender tilbage til denne guide bagefter.

   Vi er ikke helt så ambitiøse her. Her handler det mere om at sige K... nå øh, det er – · –, eller · · · –, det er jo V. Men folk lærer forskelligt, så der er ingen garanti for at alle metoderne virker, og du skal sikkert have tegnene gentaget på lidt forskellige måder, med lidt forkskellige metoder, for at få dem til a sidde rigtigt fast.

   Find en ven

   Det er altid sjovest at lære sammen med andre. Jeg husker tydeligt nogle kemitimer, hvor jeg og to kammerater, brugte tiden på at sende beskeder til hinanden i morse. Send morse til hinanden og hjælp hinaden til at lære.

   Det er helt ideelt, hvis du kan få hele patruljen med på ideen!

   ↑Gå et afsnit tilbage

   Morsenøglen

   Ok, en god start er at bruge en morsenøgle:

   Morse.gif

   Det skulle gerne give et indtryk af hvilke bogstaver, der er lette og svære at huske. Start med at lære et par bogstaver. Skriv dit navn i morse. Jeg hedder Kim og – · – | · · | – – || " er nok de tre tegn, som jeg kender bedst.

   Lær også at det internationale nødråb SOS skrives som · · · | – – – | · · · ||. Lær også de andre bogstaver som kun består af enten prikker eller streger.

   Man kan også huske morsenøglen rent visuelt ved at memorere rækkefølgen af bogstaverne i morsenøglen. Start med at lære en linje af gangen. Her er et eksempel på en god huskekode:

   1. E.T. phone home
   2. Ikke Alle Når Målet
   3. SUR Whiskey. DanmarK Gir Op
   4. HVorFor * (ingen) På Jobbet. BMX CYkler Zætter Qinder Øde i SCHweiz

   Der er også huskekort med både morsenøglen og morseremsen, som du kan printe ud, og bruge til at genopfriske morse-alfabetet.

   ↑Gå et afsnit tilbage

   Lyd

   Prøv at nynne nogle af bogstaverne for dig selv. En prik nynnes som et kort dit og en streg som et langt dah.

   Nødråbet SOS bliver til "dit-dit-dit dah-dah-dah dit-dit-dit".

   Beethovens femte symfoni, som også blev brugt ved radio-udsendelserne under besættelsen, begynder med den karakteristiske dam-dam-dam-daaaam, som med morse koder for bogstavet V. V for Victory (sejr) og romertallet V=5 for Beethovens femte.

   ↑Gå et afsnit tilbage

   Visuelt

   Når man skal skrive morsekode kan det også være en hjælp at forestille sig morsetegnene visuelt. Du kan for eksempel bruge denne tegning, til at huske bogstaverne:

   Morsetegn.svg

   ↑Gå et afsnit tilbage

   Et digt

   En anden populær metode er at lære morse gennem en blanding af billeder og et digt. "A" repræsenteres f.eks. ved "A er en gul appelsin og et fad" fordi en appelsin er rund "prik" og et fad er langt "streg". Næste sætning er "B er en bjørn med tre unger på rad". Læg mærke til at "fad" og "rad" nærmest rimer. Smart.

   Følgende A4 siden kan f.eks. printes ud og hænges på indersiden af toiletdøren. Så får du altid genopfrisket det hele:

   Morsedigt.jpg

   ↑Gå et afsnit tilbage

   Huskeord

   Huskeordsmetoden fungerer ved at man husker et ord for hvert bogstav. For eksempel: "Als, Bolle, Crisa, Dolk, Eg, Fadøl, Grød, Hagle, Ild, Jesus, Kniv, Linje, Mus, Nål, Otto, Pizza, Quiz, Ring, Segl, Tv, Uffo, Video, Watt, X-nabo, Ynett, Zoome, Østre, Ægtes, Ålændr."

   Når man vil skrive et bogtav (f.eks. B) gør man følgende:

   • Husk det tilsvarende ord. (f.eks. Bolle)
   • Fjern første bogstav. (så du f.eks. har olle)
   • Lav bogstaver [a-l] om til prik og [m-å] om til streg. (f.eks. "o" til - og "lle" til ...)

   For at huske ordene kan du bruge din ynglings-Husketeknik.

   Du kan også prøve at lave andre ordliste og andre oversættelsessystemer. De kan for eksempel være baseret på om et bogstav er en konsonant eller en vokal, eller hvordan ordet lyder. Det kræver meget kreativitet at finde på gode ord. Hvis du har lavet en god liste må du gerne tilføje den til artiklen!

   ↑Gå et afsnit tilbage

   Skriv morsekode

   Træn dig selv i at skrive morsekode. Find en god tekst, og oversæt den til morse i frihånd. Du kan bruge vores morsemaskine til formålet. Den oversætter live og giver instant-feedback så du hurtigt kan se hvad der er rigtigt eller forkert. Bliver du træt af at skrive punktummer og tankestreger, kan du fjerne fluebenet ved "oversæt tekst til morsekode" og bruge tasterne

   j = prik, k = streg og l = nyt bogstav.

   ↑Gå et afsnit tilbage
   Senest ændret 24. februar 2015 kl. 16:49