Knob

   Pælestik

   Knob er en gammel traver i spejdersammenhæng. Knob handler om godt håndværk og om forberedelse, altsammen ting vi værdsætter som spejdere.

   Historisk

   Knobbinding er en ældgammel disciplin der er ligeså gammel som rebet. Hvis du vil tøjre din okse eller din hest skal du brue et godt knob, eller hvis du skal binde dit høstede korn i neg.

   Det er dog på havet i en sejlbåd at knob bliver et spørgsmål om liv og død. Alle sejl er sat med knob, og er de bundet forkert kan de enten ikke løsnes på det rigtige tidspunkt eller også går de op på det mest ubelejlige tidspunkt.

   Anekdote

   Hovedartikel: Saving lifes with knots

   "Vær beredt" lyder spejderbevægelsens ordsprog, og det er netop det knobbinding handler om. I Scouting for Boys referer BP en tragisk historie om to børn, der falder i en flod, men ikke kan redde sig op på grund af den stærke strøm. En menneskemængde samles, og der skaffes et reb, som kastes ud fra en bro som børnene passerer under. De får fat i rebet og forsøger at klatre op... men efter den hårde tur nedad floden har de ikke kræfter til at holde fast. De mister grebet og føres videre nedad den bidske flod. Her stopper BP og overvejer om børnene var blevet reddet hvis blot en i mængden havde kunnet binde et dobbelt pælestik, så børnene kunne have hægtet sig fast i rebet...

   Derfor: Vær beredt! Lær dine basale knob.

   Teknik

   Som vi kunne lære fra ovenstående anekdote handler al god knobbinding om forberedelse. Kan du ikke binde knobet når man skal rejse tårnet eller fortøje skibet har du ikke tid til at finde smartphonen frem og slå det op på nettet. Derfor har enhver dygtig knobbinder siddet og øvet sig på et stykke knobtov adskillige gange inden knobet bruges ude i virkeligheden.

   Anvendelse

   Den praktiske anvendelse af knop kan foregå både i den almindelige hverdag, men også til spejder hvor rafter sammenknyttes til store indgangsportaler eller spiseborde.

   Videre læsning

   Hvis man savner mere information om de enkelte knop kan der findes en liste over knob under kategori-siden knob.

   Senest ændret 11. juni 2013 kl. 10:53