Engangsblok

   En éngangsblok er et stykke papir med en lang "nøgle". Koden kan ses som en version af Vigenèrechifferet, hvor der i steddet for et kort, gentaget kodeord benyttes et tilfældigt kodeord, der er lige så lang som beskeden. Engangsblokke er interessante fordi de er 100% sikre og nemme at bruge, hvis man er beredt.

   Historisk

   Engangsblokke blev berømte, da de blev brugt af agenter til at kryptere "den røde linje" mellem Det Hvide Hus i Washington og Kreml i Moskva.

   ↑Gå et afsnit tilbage

   Brug

   Engangskoden kan bruges ligesom Vigenèrechifferet, forskellen er blot at man i stedet for en kort nøgle bruger en lang engangsnøgle (kaldet engangsblok). Nøglen skal altid være mindst lige så lang som selve beskeden.

   Brug: Med et kortspil

   Dette er ikke en perfekt engangsblok, den har ikke samme sikkerhedsgarentier, men den nemmere at bruge.

   Forberedelse:

   1. Tag to spil kort med præcis de samme kort.
   2. Bland det ene spil grundigt.
   3. Arranger det andet spil så rækkefølgen er den samme i de to. (læg f.eks. kortene ud på et bord/gulv mens du "kopierer")
   4. Tag et spil kort hver.

   Chifrering:

   1. Sørg for at din besked ikke er længere end 56 tegn. (inklusiv mellemrum)
   2. For hvert tegn du vil chifrere, tag det øverste kort af bunken og "læg det sammen med kortet". Du kan også bruge en tabel.
   3. Brænd hvert kort efter brug.

   Dechifrering:

   1. For hvert kodetegn, tag det øverste kort af bunken og "træk det fra tegnet". Du kan også bruge tabellen fra chifreringen omvendt.
   2. Brænd hvert kort efter brug.

   Se også Wikipedias artikel om Solitaire-nøglen.

   ↑Gå et afsnit tilbage

   Problemer

   Det sværeste ved at bruge engangsblok-systemet er at lave en blok med tilfældige bogstaver og så fordele blokken til dem, der skal have adgang til beskederne.

   Det er også vigtigt at begge parter er enige om hvor meget af blokken, I har brugt, så I bruger samme stykke af blokken til nøglen. I kan eventuelt markere områder af blokken og give dem forskellige navne. Så kan I starte hver besked med at fortælle hvilket område I har brugt. Så længe "fjenden" ikke får fat i en blok, skulle I være på den sikre side.

   ↑Gå et afsnit tilbage

   Kodebrydning

   Hvis man ikke har noget kenskab til blokken, der blev brugt til at kryptere en besked, har man ingen chance for at bryde koden. Da alle nøgler er lige sandsynlige kunne IUHFYDFLIKELIEWZEQZPOM lige så godt være beskeden ANGRIBDALENKLOKKENTOLV som FORSVARFORTETVEDDAGGRY.

   Dog, hvis brugeren af koden har lavet en fejl, som at bruge en ikke helt tilfældig blok, har brugt den samme blok før, eller det er lykkedes dig at få fat i blokken, så har du større chancer for at komme igennem.

   Ad puzzle lock.svg Koder og Hemmelig skrift
   Begreber Chiffer, Ombytningskode,Transposition, Steganografi, Klartekst, Nøgle.
   Monoalfabetiske chiffre Morsekode, Frimurerkode, A-K kode, Tigerkode, Kodeordskode, Alternativt tegnsæt, Bacons kode, Mobilkode.
   Polyalfabetiske chiffre Vigenerekode
   Polygrafe chiffre Playfairchiffer, To-kvadrat-chiffer, Fire-kvadrat-chiffer.
   Inspiration Uløste koder, To-lås kryptering, Engangsblok, Envejskoder, Sprogkode.
   Kodebrydning Kodebrydning.
   ↑Gå et afsnit tilbage
   Senest ændret 21. januar 2014 kl. 00:05