Båltænding

   Bål

   Hvordan man laver ild er en af menneskehedens første og største opdagelser. At skabe ild er en ædel og skattet kunst. Det er også en færdighed, som det kræver dygtighed, øvelse og tålmodighed at mestre.

   Forberedelse

   Sørg for at have aviser, blår, savspåner eller stearinbobmer klar til fange de magiske gløder, når det endelig lykkes at frembringe dem. Sørg også for at have hugget noget pindebrænde på forhånd, og nogle lidt større stykker brænde så ilden ikke dør med det samme.

   ↑Gå et afsnit tilbage

   Ildtænding

   Bare at skabe ild, kan være en udfordring alt efter omstændighederne. Den absolut letteste metode, er naturligvis at stryge en tændstik eller tænde en lighter. Men er tændstikkerne våde og lighteren løbet tør for gas, så kan andre metoder tages i brug:

   1. Stål og Flint

   Ved at slå flint mod stål (oftest i form af en metal-fil) udvikles der gnister. Gnisterne fanges i letantændeligt materiale (ofte blår), hvor man kan holde gløderne i live ved forsigtigt at blæse luft henover dem.

   2. Kunstigt ildstål

   Et ildstål (eng. firesteel) består af special-fremstillede materialer som f.eks. ferrocerium, der afgiver 3000° varme gnister, når de slås mod en skarp kant. Kunstige ildstål benyttes i dag blandt andet af militæret.

   3. Ildbor

   At fremmane ild udelukkende med et ildbor er en svær opgave, som kræver øvelse at mestre. Princippet er ret enkelt. En rundet pind (boret) presses mod et letantændeligt materiale (blår, ved eller tørret mos) samtidig med at pinden drejes konstant. Friktionen mellem pind og mos udvikler varme, der under de rette omstændigheder tænder ild i mosset.

   Normalt kan prinden drejes mellem håndfladerne eller ved hjælp af en bue. Er man specielt doven, kan pinden også monteres på enden af en batteridrevet boremaskine.

   Det kan være en fordel at bore en lille fordybing i et stykke træ med lav brændeværdi. Læg så blåret ned omkring fordybningen og pres boret mod hullet mens der drejes. Pw den måde forhindrer du at boret skrider ud undervejs.

   Den tyske kunstner Helmut Smit satte sig for at tænde et bål med sit eget sammensatte IKEA-produkt: FLAMMA. Se resultatet af anstrangelserne i følgende video:

   ↑Gå et afsnit tilbage

   Båltænding

   Al båltænding begynder med en gnist. Gnisten tænder ild i tyndt træ, papir eller noget andet med en meget lav brændeværdi. Den spæde flamme skal så tænde ild i noget lidt større, som for eksempel kviste, pindebrænde, stearinbomber eller ildtændere. Når ilden har fået ordenligt fat kan man forsøge at få ild i stadig større stykker brænde, indtil bålet lystigt brænder.

   For at brænde skal ilden bruge ilt. Derfor kan man give bålet kunstigt åndedræt ved at vifte luft ind i flammerne eller ved at lade vinden suse igennem bålet. Pas selvfølgelig på at du ikke blæser flammerne helt ud.

   Det er en svær balancegang at tænde bål, og man skal hele tiden overveje om der skal mere brænde på eller der skal viftes mere og kraftigere. Kun ved at lade ilden vokse i det rette tempo sikrer man at bålet bliver tændt.

   Båltænding er altså en slags domino-effekt, hvor et mindre stykke brænde med en mindre brændeværdi kan sætte ild til et lidt større stykke med en højere brændeværdi.

   ↑Gå et afsnit tilbage

   Båltyper

   Hovedartikel: Båltyper

   Mens bålet bygges op, kan man forme det til en af flere båltyper. Er du sulten og vil lave mad, kan man bygge en jægerild, hvor gryden kan stilles på to tykke kævler. Er man mere til hygge, er et stjernebål at foretrække; mens et pagodebål er det ultimative lejrbål.

   ↑Gå et afsnit tilbage
   Senest ændret 17. februar 2015 kl. 20:32